Header tips schoolkeuze

Binnenkort maak je een keuze voor een nieuwe school. Dat kan best spannend zijn. Waar let je op bij het kiezen van een nieuwe school? En hoe weet je of een school bij jou past?
5 praktische tips die je helpen bij het kiezen van jouw middelbare school:

1. Begin op tijd met rondkijken
Het lijkt een open deur, maar we noemen het toch: begin op tijd met oriënteren. Alle scholen organiseren open dagen en andere activiteiten. Maar ook online is veel informatie te vinden. Vraag ook eens om je heen. Je ouders, vrienden en meester/juf kennen je vaak goed en hebben misschien een goede tip voor je. De VO Gids en Scholen op de kaart zijn twee websites waar je scholen met elkaar kan vergelijken.

2. Ga naar open dagen
We noemden ze bij tip 1 al even: de open dagen. Als je een goed beeld wilt krijgen van een school, dan is het bezoeken van een open dag eigen noodzakelijk. Je maakt kennis met leerlingen en docenten, neemt een kijkje in de lokalen en scholen organiseren ook vaak leuke activiteiten. De open dagen van CSG De Lage Waard bezoeken? Dat kan op 18 januari (vmbo/mavo) en 19 januari (havo/vwo). Meld je van tevoren even aan!

3. Past de school bij je niveau?
Van school krijg je een schooladvies. Niet iedere school biedt alle niveaus aan. Je hebt scholengemeenschappen die alle niveaus aanbieden. Dus van vmbo tot en met vwo (CSG De Lage Waard is zo’n school). Er zijn ook scholen die bijvoorbeeld alleen vwo aanbieden. Kijk daarom goed naar je schooladvies, want dat is van invloed op de school die je kiest.

4. Bekijk de extra activiteiten
Veel scholen bieden, naast de verplichte lesstof, extra activiteiten aan. Denk hierbij aan projecten, excursies en uitjes. Wist je dat onze havo/vwo leerlingen ieder jaar mee doen aan een wedstrijd raketten bouwen met de ingenieurs van vliegtuigbouwer Fokker? En dat we op onze locatie vmbo/mavo een educatief bos hebben waar je kennis maakt met de natuur en ons voedsel? Alles over onze extra activiteiten van CSG De Lage Waard lees je hier.

5. Maak een lijst van plussen en minnen
Twijfel je tussen een aantal scholen? Pak een blaadje en maak twee kolommen. Noteer vervolgens de plus- en minpunten per school. Vind je bepaalde punten extra belangrijk? Zet er dan een rondje omheen of een streep onder. Wil jij eigenlijk naar een andere school dan je vrienden, omdat je die school beter bij jezelf vindt passen, maar twijfel je omdat je afscheid nemen lastig vindt? Bedenk dan dat iedereen uit je nieuwe klas een nieuwe school heeft gekozen en dus opnieuw vrienden en vriendinnen moet maken. Dat komt echt helemaal goed!

>> Vind je dit artikel leuk? Lees onze krant voor meer verhalen van leerlingen, docenten en ouders!

Meer weten

Wil je meer ontdekken over onze school? 

  • Lees op onze website meer over onze verschillende opleidingen.
  • Bekijk de video's op ons YouTube-kanaal voor een indruk van onze school.
  • Doorzoek onze schoolwiki (digitale schoolgids) voor meer informatie over alle praktische zaken.
  • Download onze Open Dag App voor alle informatie over onze open dagen!

Heb je een vraag? Bel of mail ons!