Muziekexamen
28-03-2022

Op donderdagavond 24 maart hielden acht leerlingen uit havo 5 en vwo 6 in de aula hun muziekexamen voor publiek. Daarnaast deden ook 7 leerlingen uit havo 4 en vwo 5 alvast mee om te oefenen voor volgend jaar.

Voor de leerlingen was het een spannende avond. De afgelopen twee jaar hebben ze naar dit moment toegewerkt en dat was niet gemakkelijk in de coronaperiode. Ze konden weinig met elkaar oefenen. Het was dan ook erg fijn dat een fysiek examen in de aula weer mogelijk was. En…mét publiek erbij!

Het examen bestond uit een onderdeel zang, het bespelen van verschillende instrumenten en een deel improvisatie. Leerlingen kregen de ruimte om iets te kiezen wat ze leuk vonden om te doen. Bij de beoordeling werd gelet op punten als: Hoe presenteer jij jezelf? Kan je je partij goed spelen/zingen? Speel je goed samen met andere muzikanten? Hoe goed beheers je het instrument? 

Muziekdocent Maurits den Hollander is erg enthousiast over de avond. “Het is zo leuk om te zien wat deze leerlingen hebben bereikt. De muzikale achtergrond was heel divers. Zo waren er leerlingen die al jaren lid zijn van een muziekvereniging en leerlingen die op school voor het eerst met muziek in aanraking kwamen. Je zag dat de leerlingen heel goed hadden geoefend en dat ze los kwamen van de noten op papier. De muziek werd echt van henzelf. Daardoor stegen ze boven zichzelf uit. Daar word ik heel blij van en werd ook echt door het publiek opgemerkt.”

De jury die de leerlingen beoordeelde bestond uit twee docenten van CSG De Lage Waard en een externe docent die verbonden is aan het conservatorium. De lat lag dus vrij hoog, maar alle leerlingen zijn geslaagd voor hun examen! Gefeliciteerd!