bouw
11-04-2022

Op 7 april 2022 is het nieuwe bouwlokaal dat gemaakt is door leerlingen en docenten feestelijk geopend! Het lokaal op de locatie vmbo/mavo werd gebouwd met hulp van diverse lokale en regionale bedrijven. De bouw van het lokaal was het afgelopen jaar voor diverse klassen onderdeel van hun lessen. Nu het lokaal klaar is, wordt het gebruikt voor de vmbo-profielen Bouw, Wonen & Interieur (BWI) en Produceren, Installeren & Energie (PIE).

De bouw van het lokaal is het idee van techniekdocent in opleiding Arjan van Buren. Arjan stroomde ruim een jaar geleden vanuit van het bedrijfsleven – waar hij jarenlang zijn eigen onderneming had – door naar het onderwijs. Hij diende zijn idee in bij de directie en mocht ermee aan de slag. “Bij CSG De Lage Waard geven we onze docenten de ruimte en vrijheid om een deel van hun lessen zelf in te vullen. Zolang de invulling maar bijdraagt aan de kwaliteit van het onderwijs. De bouw van dit lokaal is hier een voorbeeld van”, aldus André Visser, sectordirecteur van de locatie vmbo/mavo van CSG De Lage Waard.

Hulp van het bedrijfsleven
Het lokaal werd gebouwd door derde- en vierdejaars leerlingen van de vmbo-profielen BWI en PIE. Dit deden zij met hulp van docenten die op hun beurt geholpen werden door lokale en regionale bedrijven. André Visser: “De betrokkenheid van bedrijven bij het onderwijs vinden we als school erg belangrijk. We hebben bijvoorbeeld een vriendenkring om ons heen staan met betrokken bedrijven. Vanuit die kring kregen we veel praktische hulp bij de bouw van het lokaal. Ook ondersteunden zij met sponsoring. Zo hebben onze leerlingen de houten kozijnen bijvoorbeeld gemaakt bij een bedrijvendag van Constructif. De kozijnen zijn vervolgens in het lokaal gemonteerd en daar voorzien van beglazing.”

Talenten ontdekken en ontwikkelen in de praktijk
Het gehele lokaal is zelf gemaakt en gemonteerd. Op de roldeuren na. “Daar zijn onze leerlingen en docenten ontzettend trots op”, aldus André Visser. “En dat vind ik ook terecht. Geweldig om te zien hoe creatief en professioneel onze leerlingen te werk gingen, hoe passievol en inventief de docenten zijn die hen bijstonden en hoe groot het enthousiasme is van de betrokken bedrijven. Dit is het 'ontdek en ontwikkel je talent' direct in de praktijk. Zo is beroepsonderwijs bedoeld.” 

De bouw van het lokaal is mede mogelijk gemaakt door sponsoring van materialen door Hager, Oosterberg, Isero, Mastermate, BM van Houwelingen, Damsteegt , Verhey, Stout, Verhaar Bouw en Constructif. Laatstgenoemde heeft geholpen met de productie van de kozijnen. Korteland leverde de verf en reclameborden. Van Dam zorgde voor de roldeuren.