Header tim

"Leerlingen leren met elkaar om te gaan en samen te werken"

Tim van den Berg (29) - Docent Eigen Koers / mentor brugklas

Ruim een decennia geleden bewandelde hij zelf als leerling de gangen van CSG De Lage Waard. Inmiddels is Tim van den Berg al tien jaar gymdocent en sinds acht jaar brugklasmentor. “Leerlingen kunnen hier heel gestructureerd hun eigen keuzes maken.”

Als hij het vergelijkt met zijn eigen middelbareschooltijd, is er een hoop veranderd. “Vroeger draaiden we gewoon onze lessen en als ik nu kijk, sta ik ervan versteld wat ze allemaal kunnen kiezen. Leerlingen kunnen heel mooi hun eigen weg bepalen, maar wel op de gestructureerde manier waar CSG De Lage Waard bekend om staat.”

De basis hiervoor wordt in de startweek al gelegd. “De eerste week staat vooral in het teken van kennismaking; weinig lessen, veel contactmomenten met de mentor en leuke dingen doen met elkaar. Een goede start wat mij betreft, want er komt toch al zoveel af op de nieuwe leerlingen. Daarna is er tot de herfstvakantie een gewenningsperiode en ligt de focus vooral op het aanleren van studievaardigheden.”

Na de herfstvakantie kunnen de leerlingen hun Eigen Koers gaan bepalen en kiezen uit zowel verdiepende, ondersteunde en verrijkende vakken. Als gymdocent heeft Van den Berg zich ingezet voor de sportieve invulling van Eigen Koers. “We bieden door het hele jaar twaalf verschillende projecten aan, waarbij sportieve leerlingen kunnen kennismaken met diverse sporten. Het wordt soms niet gezien, maar sporten gaat zoveel verder dan alleen een beetje bewegen. Er komen soms zoveel emoties vrij en de leerlingen leren met elkaar om te gaan en samen te werken, vaardigheden waar ze in de toekomst zeker iets aan zullen hebben.”

>> Vind je dit artikel leuk? Lees onze krant voor meer verhalen van leerlingen, docenten en ouders!

Meer weten

Wil je meer ontdekken over onze school? 

  • Lees op onze website meer over onze verschillende opleidingen.
  • Bekijk de video's op ons YouTube-kanaal voor een indruk van onze school.
  • Doorzoek onze schoolwiki (digitale schoolgids) voor meer informatie over alle praktische zaken.
  • Download onze Open Dag App voor alle informatie over onze open dagen!

Heb je een vraag? Bel of mail ons!